top of page
Пошук

«ВПРОВАДЖЕННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ЯК ПЕРЕДУМОВА ЕФЕКТИВНОГО ФАНДРЕЙЗИНГУ»- ТЕТЯНА ПОДЛЄСНА

Фандрейзинг є важливим етапом у реалізації проекту, тому особливу увагу слід приділяти рекомендаціям, які проеціюються різними фахівцями.

Така можливість була надана у рамках Програми ЄС-Східного Партнерства, що передбачало проходження двох паралельних курсів («Фандрейзинг», «Партнерство та фандрейзинг»), які опанувала заступниця голови з адміністративної діяльності та юридичних питань ХОО «Громада Харкова» Тетяна Подлєсна, що засвідчується відповідними сертифікатами.

KHC вдячна Тіму Вільямсу (керівнику програми ЄС та Східного партнерства «Культура і креативність») та Лідії Варбановій (консультант, коуч) за надану інформацію та додаткові матеріали для ознайомлення.

Авторами лекцій був зроблений наголос саме на пошук міжнародних спонсорів, було відзначено, що у довгостроковій перспективі цей процес забезпечить вашій організації багато переваг, проте слід чітко усвідомлювати, що він вимагає інвестицій у вигляді ваших часу, грошей і зусиль. Неможливо професійним шляхом миттєво отримати усе, чого потребує організація. Основна проблема полягає у тому, що міжнародних спонсорів дуже багато, і складно зрозуміти, з чого почати. Це є нелегким завданням для багатьох організацій.

Важливо чітко уявляти процес, розбити його на прості етапи, адже зараз спонсори хочуть бачити планомірний і послідовний прогрес у їхніх відносинах з організаціями, які вони фінансують. Це знижує ризик в роботі з вами, а планомірний прогрес допомагає зміцнювати довіру між партнерами.

У лекційних матеріалах було зазначено, що на сьогодні фандрейзинг є оптимальним варіантом пошуку джерел фінансування для громадських організацій. Він ще доволі обмежено «обживається» в Україні, проте має великий досвід застосування у США. Зарубіжні громадські організації використовують більш потужніші методи для залучення коштів. Українські ж громадські організації залучають кошти для своїх проектів найчастіше застарілими методами, які втрачають свою ефективність.

Щоб подолати проблеми фандрейзингу, потрібно сприяти вивченню та впровадженню зарубіжного досвіду у даній сфері, наприклад, застосовувати поширені за кордоном засоби фандрейзингу у вигляді створення інтернет-платформ, на яких можна розміщувати інформацію про програми та проекти громадських організацій, проводити загальнонаціональні конкурси, лотереї, щоб заохотити та популяризувати благодійність та меценатство.

«Для розвитку «дієвого» фандрейзингу в Україні необхідно створити сприятливі умови як з боку держави, так і з боку суспільства, використовуючи напрацювання зарубіжних громадських організацій. Крім того, належна міцність та сталість громадської організації залежатимуть від того, чи буде спроможна вона отримати широку соціальну підтримку мас в якості волонтерів, донорів і т д. Вона повинна довести свою необхідність» - підсумувала Тетяна Подлєсна.


bottom of page