top of page
Пошук

«ГНУЧКІСТЬ ТА БАЛАНС ІНТЕРЕСІВ – ЗАПОРУКА УСПІШНОГО ПРОЕКТУ В КРИЗОВИЙ ПЕРІОД»- ТЕТЯНА ПОДЛЄСНА

Заступниця голови KHC з адміністративної діяльності та юридичних питань Тетяна Подлєсна від імені Громадської організації «Громада Харкова» висловловила вдячність МБОО «Центр РНО» проекту «Кухня НКО» за змістовний курс «Кризисный менеджмент для НКО: обживаем новый мир», який надав практичні рекомендації щодо того, як ситуацію кризи перетворити на пусковий механізм впровадження новацій та втілення рішучих змін у поточну діяльність організації.

"Даний курс дозволив по-новому поглянути на політику фандрейзингу, комунікацій з партнерами, особливості колаборації, на переваги онлай -формату, а також надав практичні рекомендації щодо застосування стрес-менеджменту, що засвідчується відповідним сертифікатом».- прокоментувала прослуханий курс Тетяна Подлєсна.

Те, що відбувається зараз, називають кризою невизначеності, адже на нас впливає рекордна кількість невідомих, вся ситуація має непередбачувані наслідки, будувати прогнози – це, взагалі, утопія. Готових рішень наразі немає, тому не треба їх і шукати, проте є більш-менш дієві методи і процеси. Наприклад, за даних обставин чудово працює підхід «стрімких інновацій» - спостерігаємо і відразу діємо, рухаємося «маленькими перебіжками». Крім того, важливий елемент виживання на сьогодні – це ваші відносини з іншими: благоотримувачами, донорами, вашою командою, вони є вашою опорою.

Лоуренс Гонсалес у своїй праці надав рекомендації не тільки персонального характеру, а й ті, що тримають на плаву організацію: постійно оновлюйте когнітивну карту (не варто чіплятися за старі схеми, дійте відповідно до ситуації), не плануйте, зважено підходьте до використання ресурсів і здійснюйте тільки вигідні дії, ставте тільки невеличкі реальні цілі, прокачайте свій страх, виживайте для когось, рятуйте себе самотужки.

Управління організацією потребує гнучкого керівництва. Сучасним кризовим інструментом є Agile-підхід, організація з використанням такого підходу відрізняється великою оперативністю і рішучістю дій, вона швидко адаптується до умов, що постійно змінюються, команда не боїться помилок, вона готова до експериментів та всього нового.

Не менш цікавим прийомом є використання прийому «Петля Бойда», що має наступні складові: спостереження (організація швидко збирає необхідну інформацію), орієнтування (необхідно придумати декілька варіантів мікро-плану дій організації на основі отриманої інформації, це складова інноваційних процесів), рішення (обрання конкретного плану відповідно до ситуації), дії (втілюємо заплановане). Якщо «спрацювало» - продовжуємо рух у заданому напрямку, ні – повертаємося до попередніх етапів і здійснюємо самоперевірку. З приводу цього Бойд ще у 80-х роках говорив: «Виживе той, хто здатен впоратися із самими швидкими змінами».

Якщо ваша організація опинилася у кризовій ситуації, то, вірогідніше за все, необхідним буде оптимізація витрат. Тут використовуємо принцип Ицхака Адизеса: позбудьтеся від жиру, але не від м'язів. Вам треба чітко розуміти, які програми, послуги, витрати є для вас м'язами, на чому тримається організація і за рахунок чого вона буде відновлюватися після кризи. Ці м'язи важливо зберегти.


Криза виводить на арену нові категорії фандрейзерів: малий і середній бізнес, креативний сектор, держава в особі місцевих адміністрацій, ЗМІ, приватні особи. Зараз на ринку багато нових гравців, всі вони в певній мірі конкурують з вами. Хтось із них буде активним тільки на час пандемії, а з деякими колегами ми залишимося на ринку на довгий час.

Позиції донорів виглядають наступним чином: частина продовжує робити пожертви, займатися благодійністю, інша частина – покидає фандрейзинг-ринок через власні проблеми.

Звісно, правила гри суттєво змінюються: конкуренція за ресурси стає більш жорсткою, під питанням перебуває саме існування проекту чи організації; в той же час з'являється більше партнерств; розширюються межі того, що ми вважаємо фандрейзингом і благодійністю, хто що і у кого може просити.

Варто виділити основні тенденції, які зараз мають місце на кризовому фандрейзинг-ринку: адресні збори, активізація волонтерської роботи, більше донорів –менше чек, онлайн-фандрейзинг, виділення грантів на інституціональну підтримку. Один із найактуальніших принципів фандрайзингу за даних умов – «принцип табуретки» - баланс донорів, клієнтів та команди. Гарна ідея – це та, яка потрібна і корисна для клієнтів, благоотримувачів. При цьому її може реалізувати- ваша команда та її готові підтримати донори.

Якщо є баланс інтересів чотирьох складових - ваша ідея є дійсно корисною і необхідною. Пандемія доволі сильно вплинула на те як ми фандрейзимо, змінюються гравці і формати, деякі функції стають особливо важливими. Необхідно знайти саме свій баланс: підтримувати своїх клієнтів і організацію, бути гнучкими і бути у тісному тандемі разом з донорами саме тут і зараз, а ще – закласти фундамент для майбутньої співпраці.

«Найкращий спосіб передбачити майбутнє – це створити його! Будьте мудрим рульовим своєї організації під час кризи. Пам'ятайте: щойно закриваються одні двері – відразу обов’язково відчиняються інші» - підсумувала Тетяна Подлєсна.



bottom of page