top of page
Пошук

«ДИТЯЧЕ НАСИЛЬСТВО-ТАБУЙОВАНИЙ ЗЛОЧИН СУЧАСНОСТІ»- ТЕТЯНА ПОДЛЄСНА

Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається

трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та

мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.


Є теми, про які не заведено говорити публічно. Через сором, страх, стигми і наслідки оприлюднення того, що сталося. Або просто небажання визнавати, що це явище взагалі існує.


Одна з них – сексуальне насильство щодо дітей. Проблема сексуального насильства над дітьми стосується кожного громадянина суспільства, це реальна загроза для нормального і повноцінного розвитку такого суспільства. Адже жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально- дезадаптованих людей, що є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей.


Слід відзначити, що проблема сексуального насильства над дітьми є проблемою прихованою. Надзвичайно важко встановити кількість потерпілих дітей. За оціночними даними Ради Європи кожна п'ята дитина страждає від різних форм сексуального насильства.


Часто засоби інформації висвітлюючи історії про дітей, які зазнали насильства, були викрадені чи навіть вбиті, описують злочинців-незнайомців, але важливо знати, що такі злочини не є типовими. Особи, які скоюють сексуальне насильство над дітьми, у 8 випадках із 10 (за даними NSPCC) зазвичай є добре знайомими людьми для дитини. Це можуть бути члени сім’ї, друзі, сусіди. Деякі з них працюють на посадах, що передбачають постійний контакт з дітьми, деякі мають авторитетні позиції та користуються довірою і повагою серед інших дорослих. З 2012 року Україна є учасницею Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Лансаротська конвенція), яка є найбільш амбітним та всеосяжним міжнародно-правовим інструментом, спрямованим на запобігання насильству та захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, а також притягнення винних осіб до відповідальності та сприяння міжнародній співпраці в цих сферах.


«Що може зробити кожен із нас? Говорити та не вдавати, що такого явища не існує. Випадки сексуального насильства не зникнуть як у фільмах жахів – коли заплющуєш очі і небезпека начебто зникає. Здорове суспільство не ховається від таких проблем, а робить все можливе, аби запобігти цьому та зменшити тягар стигми» - підсумувала Тетяна Подлєсна.


Команда КНС висловлює вдячність за проведення тренінгу «Протидія сексуальному насильству над дітьми в Україні» NGO Resource Center, що реалізується

Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Представництва

Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Уряду Сполучених Штатів Америки, який

успішно опанувала заступниця голови ХОО «Громада Харкова» з адміністративної

діяльності та юридичних питань Тетяна Подлєсна, що засвідчується відповідним

сертифікатом.




bottom of page