top of page
Пошук

«ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО ЯК ІНДИКАТОР ЯВИЩА ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ»- ТЕТЯНА ПОДЛЄСНА

У теперішній час, нарешті, суспільство не боїться говорити про такі проблеми, як домашнє насильство та торгівля людьми, більше того, утворилися громадські об'єднання, які знаходять шляхи вирішення цих труднощів.


Взаємозв'язок між торгівлею людьми і насильством, жорстоким поводженням став предметом міжнародного дослідження «Порушення прав жінок. Причина та наслідок торгівлі жінками». Дослідження дозволило зробити висновок, що домашнє насильство збільшує ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. На сьогоднішній день робота по протидії торгівлі людьми проводиться сотнями державних та громадських організацій з різних країн світу, які активізують свої зусилля для збільшення розуміння даного причинно-наслідкового зв'язку.


Домашнє насильство – це діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають, але не перебувають у родинних відносинах чи шлюбі між собою.


Слід відзначити, що явище домашнього насильства характеризується високою латентністю (прихованим характером) злочинів, оскільки незначна частина постраждалих звертається по сторонню допомогу, побоюючись можливого суспільного осуду, звинувачень у провокативній поведінці або відплати від кривдника. Низький рівень довіри населення до правоохоронних органів призводить до неповного обліку випадків насильства, а брак спеціалізованих послуг для жертв — до низького рівня звернень за підтримкою.


Проте, якщо ж все-таки говорити мовою загальних цифр, то більше 50% населення країни потерпали від домашнього насильства впродовж свого життя, причому 30% зазнавали насильства у дитячому віці. Такі дані насторожують і схиляють до відповідних висновків.


Через пандемію, через пов’язані з нею локдауни, ситуація погіршилася. Вона погіршилася не тільки у світі, вона погіршилася і в Україні. Пандемія безжалісно змінила життя людей, з’явилися додаткові фактори, які провокують домашнє насильство: вимушене перебування вдома, ізоляція, втрата доходів, роботи, соціальних контактів, все це збільшує стрес і напругу в родинах. Багатьом людям здається, що найчастіше саме насильство відбувається в сім’ях, які зловживають алкоголем, вживають наркотики, і що жертвами домашнього насильства стають неосвічені люди, про те це зовсім не так.


Торгівля людьми як наслідок жорстокого поводження проявляється в ситуаціях, коли насильство та жорстоке поводження до людини спонукають її йти з дому, шукати засоби для прожиття. Домашнє насильство змушує людину шукати того, чого їй не вистачає у сім’ї, – уваги, любові, тепла, доброти, поваги, емоційної підтримки - поза її межами. Пошуки шляхів задоволення своїх базових потреб та компенсації їх нестачі наражають людину на небезпеку потрапити в складні життєві обставини, в тому числі в ситуацію торгівлі людьми.


Проблема домашнього насильства знаходиться під пильною увагою міжнародної спільноти. У 1999 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Важливим моментом є проведення щорічної акції «16 днів проти насильства», основним завданням якої є привернення уваги спільноти до двох актуальних проблем – запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ і громадських організацій задля об'єднання зусиль заради захисту прав людини. Даний захід - це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.


Отже, кожен наслідок має свою безпосередню причину. Треба дивитися в «корінь» проблеми, щоб розуміти її повну сутність та механізм дії. Для цього важливо чітко окреслювати можливі причини явища торгівлі людьми – це дозволить розробити відповідні механізми протидії ще на етапі упередження.





Заступниця голови ХОО " ГРОМАДА ХАРКОВА"

з адміністративної діяльності та юридичних питань


Тетяна Подлєсна

bottom of page