top of page
Пошук

Тетяна Подлєсна -"Фандрейзинг-мистецтво залучення ресурсів, що має свій набір інструментів"

27 квітня відбувся вебінар на тему: «Цікаві інструменти фандрейзингу. Українські та закордонні кейси», в якому прийняла участь - заступниця голови з адміністративної діяльності та юридичних питань ГО «Громада Харкова» Тетяна Подлєсна.


Дякуємо спікерці онлайн-вебінару Дар’ї Рибальченко (СК «Параграф») за продуктивну зустріч та надані матеріали презентації.

На вебінарі були розставлені акценти стосовно того, що краудфандинг – це завжди про персональні контакти, важливо орієнтуватися на «своє оточення». Крім того, сьогодні донатування представлено доволі широкою палітрою варіантів: друзі/рідні/родичі, благодійні аукціони, вебінари, активності (екскурсії, фотосесії), залучення місцевої влади, бізнес, на що націлюється і вся команда KHC.

Важливо усвідомлювати, що крім основних інструментів фандрейзингу, необхідно паралельно шукати гранти на дофінансування, просити не тільки гроші, вкладати в платну рекламу, шукати партнерів, залучати амбасадорів, привертати увагу ЗМІ, залучати волонтерів (допомога може заключатися у наданні професійних послуг на безоплатній основі або за символічну плату, наприклад, розробка необхідної платформи, таргетована реклама і т д).

Сьогодні фандрейзинг активно пропагує такі інструменти як організація онлайн-квестів (процедура представляє реєстрацію учасників, донатування, перші три переможці отримують 10% від загального грошового фонду, решта – 90% - спрямовується на благодійність); видання книги у друкованому форматі чи онлайн, яка висвітлює певні актуальні соціальні проблеми; проведення марафонів, ретрітів на природі, онлайн тренувань, тощо.

Варто звернути увагу на основні поради для успішного фандрейзингу: починайте з малого, не забувайте про інвестиції, дякуйте та виконуйте зобов’язання, фандрейзингова компанія повинна відповідати основній діяльності організації, залучайте експертів на волонтерських засадах або за символічну винагороду, створюйте впізнаваний бренд, будуйте довгострокові відносини з благодійниками, визначте критерії ефективності, зберігайте етику фандрейзингу.


«Перефразовуючи відомий вислів про те, що “все средства хороши”, не забуваємо, що це своєрідне мистецтво залучення ресурсів, воно передбачає командну гру, а грати треба відповідально і бути націленим на результат» - підсумувала Тетяна Подлєсна.


bottom of page