top of page
Пошук

«ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ – ЦЕ ФОРМА СУЧАСНОГО РАБСТВА» - ТЕТЯНА ПОДЛЄСНА

Через стагнацію в економіці, пов’язану як з пандемією COVID-19, так і з ситуацією на сході країни, перед Україною все ще стоять складні випробування, а для українців значно підвищився ризик стати жертвою різних форм торгівлі людьми. Тому робота, спрямована на запобігання цьому ганебному явищу, є напрочуд важливою.

У зв’язку з цим актуальним і корисним було проходження курсу «Запобігання торгівлі людьми», який розроблено Координатором проектів ОБСЕ в Україні та студією онлайн-освіти EdEra за підтримки Уряду Канади та Місії США при ОБСЄ. Даний курс успішно опановано Заступницею голови з адміністративної діяльності та юридичних питань ХОО «Громада Харкова»- Тетяною Подлєсною, що засвідчується відповідним сертифікатом.

Команда KHC вдячна за надану можливість та розкриття теми з позицій нинішніх пріоритетів.Тенденції останніх років показують, що в Україні значно збільшилася кількість жертв внутрішньої торгівлі людьми. При цьому злочинці часто використовують фактор протиепідемічних обмежень та шукають потенційних жертв з використанням соціальних мереж.Крім «традиційних» форм експлуатації в умовах зростаючого безробіття додалися такі форми торгівлі людьми, як використання у збройних конфліктах, експлуатація людей на будівництві та у домашніх роботах.

Крім того, незважаючи на обізнаність суспільства стосовно даної проблеми, слід відзначити, що ознаки торгівлі людьми можуть бути різноманітними, часто прихованими і не дуже очевидними, інколи ми можемо помітити відразу кілька ознак, а інколи засумніватись, чи схожа ця ситуація на торгівлю людьми.Додаткові перепони щодо ідентифікації постраждалих від явища торгівлі людьми створює та ситуація, що частина державних структур перейшла на дистанційне надання послуг, як наслідок – постраждалим складніше їх отримати.Сучасні форми експлуатації та нові виклики, що їх переживає світ і Україна зокрема, створюють загрозу потрапляння у ситуацію торгівлі людьми практично всіх соціальних груп населення. Низка факторів, а саме: збройний конфлікт на Сході країни, підвищення рівня мобільності населення, поява внутрішньо переміщених осіб та пов'язані з цим трудова міграція населення, економічна нестабільність, зростання рівня безробіття сприяють, на жаль, поширенню випадків вчинення цього злочину.

«Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації!» - підсумувала Тетяна Подлєсна.


bottom of page